Rondom Veilinghaven, april 2019

Villa Jongerius

Onder een strakblauwe lucht fietsen we op deze lentedag van het centrum naar het verzamelpunt bij Villa Jongerius. Vier bezoekjes staan er vandaag op het programma. Het eerste bezoek is op Kanaalweg 64. We zijn op bezoek bij Villa Jongerius en aansluitend Kantoor Jongerius. Jan Jongerius stamde uit een tuindersfamilie en leverde groente aan de kazernes in de stad. Hij verruilde zijn paard en wagen voor de auto en rolde zo in een nieuw bestaan: dat van Forddealer. Na een bezoek aan de VS liet hij in 1937 een woonhuis en kantoor bouwen in de stijl van de Nieuwe Zakelijkheid met Art Deco elementen. Exterieur en interieur zijn vrijwel geheel intact. In 2010-2012 is de villa volledig gerestaureerd.
Vervolgens steken we het kanaal over naar Van Zijstweg 51, het Huis van Mien. De hovenierswoning is rond 1875 gebouwd, nog voor de aanleg van het kanaal en de haven. Dit was toen nog tuinbouwgebied. De woning wordt het Huisje van Mien genoemd, naar de vrouw die hier vanaf haar geboorte (1912) tot aan haar overlijden (1998) woonde. In de jaren ’20 is het huisje verbouwd in Art Deco stijl. Het houtwerk van het interieur is in bonte kleuren beschilderd en de oude bedstedes, opkamers en trap zijn nog aanwezig. Het pand werd in 2000 gekraakt omdat de gemeente het wilde slopen. Inmiddels is de gemeente op haar standpunt teruggekomen en heeft er een gemeentelijk monument van gemaakt.
Tot slot mogen we een kijkje nemen op de Statenjacht De Utrecht in Veilinghaven. Het Statenjacht De Utrecht is gebouwd aan de hand van originele bouwtekeningen uit 1746 uit de archieven van het Scheepvaartmuseum. Het prestigieuze bouwproject was een initiatief van de Rotaryclub Utrecht in het kader van een werkgelegenheidsproject. Zo’n 100 werkloze jongeren hebben bijna 6 jaar aan het schip gebouwd. Bij de bouw is rekening gehouden met de toekomst van het schip. “De Utrecht” moest in eigen onderhoud kunnen voorzien. Het schip werd daarom voorzien van hedendaagse gemakken.  Zo kan De Utrecht worden ingezet als locatie voor bedrijfsuitjes, familiedagen en andere evenementen als stampot eten in de wintermaanden.
Als vanouds borrelen we samen en praten na over het moois wat we weer hebben mogen bekijken vandaag. En natuurlijk doen we dat in het nieuwe Grand Café van Kantoor Jongerius.