Bijeenkomst 8 okt 2023

Hernieuwde kennismaking met Universiteitsmuseum.

“Een museum voor nieuwsgierige mensen” is het nieuwe devies van het Universiteits Museum Utrecht (UMU). Amper een maand na de heropening van het museum kregen de vrienden van Gastheerschap en Cultuur op zondag 8 oktober 2023 gelegenheid opnieuw kennis te maken met het UMU.

Ruim vier jaar was het gebouw gesloten voor een flinke verbouwing. De entreehal is een stuk groter geworden om ruimte te maken voor het gestaag groeiende aantal bezoekers. En bouwkundig is er veel gedaan aan verduurzaming van het pand.

Om de bezoekers een helder idee te geven van wat de wetenschap te bieden heeft aan de samenleving beschikt het museum over een mooie collectie historische zaken, zoals een antieke hart/longmachine. Toentertijd een ongelooflijke doorbraak in de medische zorg. Trots van het museum is de eerste versie van een microscoop, die Antoni van Leeuwenhoek ooit maakte. Een kleinood, waarvan je je de waarde pas echt realiseert door de enthousiaste uitleg van een begeleider van het museum.

Een ander hoogtepunt in het UMU is de Blaschka collectie. Een verzameling oogverblindend mooi glaswerk uit Bohemen, gemaakt door de glasblazers, vader en zoon Blaschka. Voor onderwijs- en wetenschapsdoeleinden maakten zij kopieën van bijvoorbeeld kwallen, zeesterren en slakken. Dieren, die grotendeels bestaan uit zacht weefsel en dus niet lang bewaard kunnen worden, ook niet op sterk water. Conservator Paul Lambers gaf een meeslepend verhaal over het ontstaan en de betekenis van de Blaschka collectie.

Door zijn enthousiasme was hij de verpersoonlijking van het plezier, dat je kunt hebben aan geschiedenis en wetenschap. En de kans die het geeft om wat los te komen van de dagelijkse sores. Wat dat betreft speelde de nieuwe directeur, Femke den Boer, ook een mooie rol tijdens de excursie. Zij verwelkomde de vrienden van G&C met een glasheldere presentatie over de maatschappelijke taak, die de Universiteit Utrecht ook wil vervullen en de functie, die het UMU daarbij heeft.

Getuige de enthousiaste, positieve reacties bij de borrel na afloop gaat het helemaal goed met de nieuwe UMU, een vernieuwde parel in het Museumkwartier.