Heeft u dat ooit eerder meegemaakt? Op de Vismarkt aan de vistafel staan.
Al jaren heb ik die twee stenen tafels daar zien staan, maar nooit heb ik me gerealiseerd dat dit de historische overblijfselen zijn van wat ooit de Vismarkt was.
Aan die vistafel begon zondag 8 mei de excursie naar de gewelven van het keizerlijk paleis Lofen.
Niet minder dan drie gidsen stonden voor ons klaar om uitleg te geven over een nieuwe historische attractie in de stad. Het was -zoals ze het in de filmwereld noemen- een sneak preview. We mochten alvast rondsnuffelen voor op 2 juni burgemeester Sharon Dijksma de officiële opening van Paleis Lofen zal verrichten.
Die datum van 2 juni is niet willekeurig. Want het bijzondere historische feit rond Paleis Lofen is dat op deze plek 900 jaar geleden, op 2 juni 1122, stadsrechten werden verleend aan Utrecht.
Vanaf 2 juni viert de stad Utrecht het heuglijke feit, dat het als eerste plaats in West-Nederland stadsrechten kreeg.
Aan die eerder genoemde vistafel werd ons met kaarten en tekeningen uitgelegd hoe Paleis Lofen, als pied-à-terre voor keizer Hendrik V, ten noord-westen van de Domtoren was gebouwd.
Wat nu rest van het paleis zijn alleen de keldergewelven. Op straatniveau zijn in de loop van de eeuwen vele andere gebouwen verrezen, nu o.a. café Graaf Floris en interieurwinkel Rachmaninoff. Maar onder al die winkels en café’s heeft Stadsherstel Utrecht (bijna) alle kelderruimtes van Lofen verworven en er weer één geheel van gemaakt. DOMunder, de organisatie achter de archeologische tentoonstelling onder de kasseien van het Domplein, gaat ook de historische attractie Lofen beheren en voor het publiek levendig maken.
Om recht te doen aan de bestuurlijke balans in Utrecht in de 12e eeuw bestond deel twee van deze excursie uit een bezoek aan Flora’s Hof, de plek aan de zuid-oost kant van het Domplein, waar vroeger het bisschoppelijk paleis stond. Het was immers keizer Hendrik V, die vanuit een soort Europees perspectief-avant la lettre heerste over het Roomsche Rijk, waar Utrecht onderdeel van was. Als ‘zetbaas’ had de Keizer de bisschop van Utrecht benoemd. En die verdiende een plek aan gene zijde van de Domkerk.
Van dat bisschoppelijk paleis rest ons niets meer, behalve dat de plek later als een bloemen- en plantenkwekerij werd ingericht door de tuinarchitectenfamilie Van Lunteren. Stel je voor? Een kwekerij! In het hart van de stad!
En daar hebben we nu de prachtige, rustige stadstuin Flora’s Hof aan over gehouden. Ronald Trum en Michiel Plomp, gaand en komend voorzitter van de stichting ‘Vrienden van Flora’s Hof’ waren de gastheren bij dit bezoek, waaraan we vooral de indruk overhielden, dat de tulpen op dit prachtige lustoord aan de voet van de Domtoren er prachtig bij stonden.