Bijeenkomst 14 april 2024

Bijeenkomst Gastheerschap & Cultuur op zondag 14 april 2024

De meeste binnenstadbewoners hebben de afgelopen periode wel eens moeten omlopen of omrijden vanwege wegversperringen op de gracht. Er wordt namelijk hard gewerkt aan het Utrechtse wervengebied. Ook voor de komende jaren is dit een gegeven.
Op zondag 14 april waren we te gast bij het Informatiecentrum Wervengebied (voormalige bieb) van de gemeente Utrecht waar we meer achtergrond kregen over deze omvangrijke werkzaamheden. We verzamelden even voor 15.00 uur op de Stadhuisbrug, waarna we in 4 groepen uiteen gingen.


Buiten, op de trappen van het Stadhuis, vertelde bouwmeester Constantijn Veder aan de hand van tekeningen en foto’s over het ontstaan en de ontwikkeling van het gebied, de grachten en werven, de werfkelders en specifiek die plek: Snippenvlucht, Stadhuisbrug, Magazijn De Zon.

De uitvoerder van het werk, Jack van Dongen, nam ons mee naar de werfkelders onder Magazijn De Zon (Informatiecentrum Wervengebied). Een aantal werfkelders is inmiddels gerestaureerd en aan andere kelders wordt nog gewerkt. Jack liet ons zien hoe de restauratie van de werfkelder zich voltrekt en welke ingenieuze handelingen hiertoe worden verricht.


Voorlichter Bart Budel gaf een introductie bij de documentaire ‘De werven van Utrecht’, een serie gemaakt door RTV Utrecht. Vanaf de ‘tribune’ konden de Vrienden een gedeelte van de docu volgen  waarin alle aspecten van werken en leven aan de grachten is te zien. Bewoners, aannemers, historici, en anderen komen voorbij (zie RTV Utrecht Werven van Utrecht – 2022 – deel 1 – RTV Utrecht)


Voorin het Informatiecentrum werd uitleg gegeven door verschillende partijen die op hun eigen manier in en voor het wervengebied actief zijn:

  • Jeske de Cock , communicatieadviseur van de gemeente Utrecht, gaf een korte introductie over het programma Wervengebied en het tijdelijke Informatiecentrum Wervengebied.
  • Jules Kneepkens en Robin van Essen spraken namens het Wervenberaad. Hierin werken bewoners met de gemeente samen om de werven schoon, veilig en leefbaar te houden voor iedereen. Zij organiseren bijvoorbeeld de Opschoondag aan de Werf.
  • Ria Koppejan vertelde over de onlangs opgerichte Vereniging De Utrechtse Werfkelders. Het doel van deze vereniging is om werfkeldereigenaren bijeen te brengen en te ondersteunen daar, waar het gaat om het herstel en onderhoud van de werfkelders.


Heel veel dank aan alle betrokken van de gemeente Utrecht voor deze zeer informatieve bijeenkomst!

De middag werd afgesloten met een gezellige borrel in De Pub van de Winkel van Sinkel.