Bijeenkomst 13 maart 2022

Op zondag 13 maart 2022 hebben 95 vrienden deelgenomen aan een kunstroute, waarbij zes groepen ieder twee ateliers hebben bezocht van de volgende kunstenaars:

1. Gertruud Deentjes, vriend van G&C en vorig jaar afgestudeerd als kunstenaar. Zij heeft een eigen atelier aan huis en zal de groepen daar ontvangen. Zij maakt vooral kunst met materialen, die bij de renovatie van hun huis vrijgekomen/tevoorschijn zijn gekomen.     

2. Luuk Huiskens, een bekende Utrechts fotograaf. Zijn werk lijkt beïnvloed door het Magisch Realisme, een stroming die in Utrecht tot grote bloei kwam en in kunstenaars als Joop Moesman en Pyke Koch zijn belangrijkste vertegenwoordigers kent.

3. Marijke Breuers, geïnteresseerd in de relatie tussen mens en omgeving. Achtergebleven sporen en voorwerpen in huizen vormen het begin van een zoektocht. De opleidingen ‘Architectonische vormgeving’ aan de ABK en daarna ‘Tekenen’ aan de HKU komen in haar werk bij elkaar. Zij zal iets laten zien van een project rond de huizen van Maria van Pallaes.

4. Marie-José Wessels maakt vooral dierbeelden (b.v. ook de Polarbear aan de Biltstraat). Zij zal haar werken laten zien en een verhaal houden over het verschil tussen een beeld maken van hout en metaal.

5. Nico Rypkema, een van de meest invloedrijke Utrechtse schilders van de laatste decennia. Hij is van de generatie Huub Sluys, Rien Goené, Wout Maters én Bertus Jonkers.

6. Leida van Deutekom, beeldhouwer, filmer en muzikant. Bij het beeldhouwen is er de uitdaging om uit een ruw stuk steen, een glanzende dynamische compositie van lijnen, vormen en vlakken te maken die van alle kanten boeiend is om naar te kijken. Het zijn organische vormen, soms herkenbaar maar altijd zo gestileerd of geabstraheerd, dat de kijker zelf kan invullen wat het verbeeldt.

Aansluitend zijn alle groepen gewandeld naar Sociëteit De Vereniging aan de Mariaplaats. Daar heeft Erik van Dijk van Oud London ons het medio april te openen restaurant Marie laten zien.

In dat restaurant zijn een muurschildering en schilderijen te zien van de bekende Utrechtse kunstenaar Jeroen Hermkens. Jeroen heeft uitvoerig verteld over het maakproces en de bijzonderheden die daarop te zien zijn.

De kunstroute werd  afgesloten met een druk bezochjte borrel in de Koning Willem 3-zaal van de Sociëteit De Vereniging, Mariaplaats 14.