Bijeenkomst 12 november 2023

Zondag 12 november bezochten we wederom een aantal panden langs de Oudegracht. We verzamelden ons op de Vollersbrug en wandelden eerst naar Oudegracht 341, waar sinds kort een lijstenmakerij gevestigd is in een historisch pand (waar tevens in de Toonkamer van Akke Schutte prachtige kunst te bewonderen is). Eelke en Suus gaven een enthousiaste uitleg over hoe ze te werk gingen bij het inlijsten van de kunstwerken.

Vervolgens liepen we naar Twijnstraat aan de Werf 7, waar Jan en Annemieke aan de hand van oude beelden een interessant verhaal vertelden over de geschiedenis van Twijnstraat aan de Werf en met name ook hun huis. We kregen vervolgens een rondleiding door het huis zelf.

Daarna gingen we naar Oudegracht 369J, een deel van het gebouw ‘de Boog’.

Stoombierbrouwerij De Boog stamt uit de zestiende eeuw. Het water van de Oudegracht werd gebruikt voor het brouwproces en was tegelijkertijd de transportweg. In 1897 sloot De Boog haar deuren. Na 1897 kwam in het brouwhuis onder aan de Oudegracht achtereenvolgens een sigarenfabriek en een drankhandel. Jarenlang was het een opslagruimte tot het in de jaren 1980 door een brand getroffen werd.

In 1989 is het brouwhuis gerestaureerd. De nieuwe bestemming werden twee atelierwoningen en een groepswoning met vijf eenheden. Ook de vier kelders zijn hersteld en waterdicht gemaakt. Yves de Ryck, wonende op Oudegracht 369J, is zelf geboren op een bierbrouwerij en gaf ons uitleg over het proces van bier brouwen. Overal in de woning lagen ook voorwerpen, die te maken hebben met het brouwen van bier, zodat het leek of we in een museum terecht waren gekomen.

Tenslotte gingen we naar Oudegracht 369h, een ander appartement in de Boog. Hier gaf Robert van Hout, de architect, die verantwoordelijk was voor het herstel van de Boog, een uitleg over hoe dat in zijn werk was gegaan. De bewoners van dit eveneens zeer grote appartement lieten vervolgens zien hoe zij woonden!

Na afloop zoals altijd een gezellige borrel. dit keer bij De Stichtse Taverne in de Twijnstraat.