Bijeenkomst 12 mei 2024

Voor de excursie in mei hadden we in het Gastheerschap-bestuur een buitenactiviteit bedacht, maar dat het zò’n mooie zondag zou worden hadden we niet voorzien. Plus 20 graden en volop zon. Ideale omstandigheden voor een wandeling langs een selectie muurschilderingen in de oude Binnenstad (omgeving Breedstraat).

We lieten ons leiden door drie deskundige gidsen: Marije Lieuwens, curator en oprichter van het bedrijf City Canvas. Zij bemiddelt tussen gemeente, bewoners, soms woningbouwverenigingen en de makers van muurschilderingen om op de beste plekken in de stad de mooiste muurschilderingen voor elkaar te krijgen. Marije had de excursie door de Breedstraatbuurt uitgezet. Samen met Daan Drubbel, grafisch vormgever en ook curator bij City Canvas, en Didi Steen, die met haar bedrijf Street Art Tours op verzoek wandelingen langs muurschilderingen en graffiti organiseert, gingen we in drie verschillende groepen langs negen kunstwerken.

We begonnen aan de Molenstraat, bij een project van City Canvas. De muurschildering “Nachttocht” van Aafke Bouman. Volgens Marije Lieuwens laat dit werk heel duidelijk zien hoe belangrijk het is dat meerdere kunstenaars in Utrecht een kans krijgen, omdat het meer variatie in de stijl van schilderen oplevert.

In de wandeling was ook een bijzonder werk opgenomen, dat de PUHA shop had laten maken door de kunstenaarsgroep We are out of Office. PUHA is een ‘designer store’ waar werk te koop is van jonge ontwerpers (meestal uit Utrecht).

Aan het eind van de wandeling, bij het schilderij van Pyke Koch aan de Asch van Wijckskade, had gids Didi nog een verrassing. Zij had haar rondleiding in een wat hoger tempo afgelegd dan de andere groepen. Zo had zij nog tijd over voor een bijzonder kunstwerk uit één van haar eigen Street Art Tours.     

Als gezegd was het een prachtige warme dag. En dat maakt dorstig. Aan het eind werd voorzichtig geïnformeerd waar de afsluitende borrel zou zijn. En natuurlijk was die borrel op de enige plek in de Breedstraat, waar je op zaterdag ook een zoektocht over de lapjesmarkt eindigt:

Café Marktzicht. Als sprinkhanen verdeelde het gezelschap zich daar over het terras. Maar dat gebeurde onderweg ook al af en toe: Gastheerschap hits the street. Het was een goed besluit geweest van het bestuur om van de mei-activiteit een buiten-activiteit te maken.