Bijeenkomst 12 februari 2023

Zondag 12 februari kwamen er 80 vrienden op de Pausdam bijeen om weer eens een programma in het historische gedeelte te beleven. Er waren 3 huizen en een kerk die zich openstelden voor Gastheerschap en cultuur. 

Het eerste huis was gebouwd op de grond van het Jeruzalemklooster dat in 1632 werd gesloopt. De nieuwe eigenaar heeft het huis met veel kunde en liefde en hulp van een ervaren architect in oude stijl met een duidelijk modern tintje gerestaureerd. Er waren veel trappen te dalen en stijgen en de vrienden mochten overal naar binnen kijken.

Het tweede huis herbergde vroeger een tijdlang de ridders van de Duitse Orde. Wij hoorden het verhaal van deze orde en hoe zij uiteindelijk weer in hun oud gebouw op de Springweg teruggekeerd zijn en nog steeds hun geld uitdelen aan behoeftigen. Tijdens de restauratie van het gebouw achter de Hofpoort werd wederom met veel liefde voor het gebouw en door hergebruik van oud materiaal een energiezuinig woning geschapen. De vrouw des huizes is kunstenares en heeft met delen van het oude bouwmateriaal kunst gemaakt die wij mochten bezichtigen en erover uitgelegd kregen.

Ook het derde huis was met veel liefde in een nieuw thuis verbouwd. Het is in het 17de eeuw als rijtjeshuis gebouwd en in de jaren 60 helemaal gerestaureerd waarbij veel originele delen gesloopt maar wel in oude stijl weer opgebouwd werd; dus wat is echt oud en wat nieuw? Ook hier hebben de nieuwe bewoners ons een mooi mix van oud en nieuw laten zien

In de Pieterskerk werden wij van twee gidsen rondgeleid. Naast het verhaal over het ontstaan van de kerk in 1040 kregen wij uitleg over de zeldzame reliëfs uit de 11de eeuw voor het koor, de renovatie van het orgel en een kijk in de crypte waar nog de stenen kist van de bisschop staat die de kerk liet bouwen. Ook is er een columbarium – een begraafplaats voor urnen – te bezichtigen.

Aansluitend vond de borrel plaats in de kerk met lekkere hapjes en drankjes en gezellig napraten.

Informatie over de eerste twee huizen zijn in het forum te vinden.