Bijeenkomst 10 nov 2024

Het zoemde vooraf al rond onder de vrienden: Een bezoekje aan de oude popzaal Tivoli was het hoogtepunt van het programma van Gastheerschap en Cultuur op zondag 10 november. Daar wilden veel vrienden wel bij zijn. Het was te merken aan de belangstelling: groepen van 25 tot 30 deelnemers – bij elkaar meer dan honderd belangstellenden.

Achteraf hoorde je aan de reacties dat het meer dan bijzonder was om, door de bouwactiviteiten heen, de contouren te zien van het nieuwe hotel Union House.

Wat mij, als frequent bezoeker van de optredens in Tivoli, opviel is dat de ontmantelde concertzaal een stuk kleiner is dan in mijn herinnering. Het goede nieuws: In de zaal komt een grand restaurant en het podium blijft in tact. De restauranthouder denkt aan vrolijke diners met optredens. Nog iets om naar uit te kijken: de lange kloostergang, waardoor je van de gracht naar de concertzaal liep, blijft bestaan en is overdag publieke ruimte, een steeg naar het binnenterrein achter Tivoli, aansluitend op de Zwaansteeg.

Een andere climax was het bureau van Tinker Imagineers, een bedrijf voor creatieve communicatie, aan de Hamburgerstraat. Vanaf de straat ziet het pand er statig en imposant uit. Achter de voorgevel is een combinatie van een monumentale voorkamer met een prachtig geverfd plafond en een strak uitgevoerde uitbouw, een luxe ambiance voor een modern stadskantoor.

Minstens net zo interessant was het kennis te maken met de projecten van Tinker. Zij bedachten onder andere de spannende zoektocht naar archeologische hoogtepunten in DomUnder, de ondergrondse tentoonstellingsruimte onder het Domplein. Via schetsen, moodboards en aantekeningen van brainstormen zagen we ook een project-in-wording, het ontwerp van de jeugdafdeling van een groot Wetenschaps Museum in China.

Er stonden ook nog twee monumentale, particuliere woonhuizen op het programma. Op de Oudegracht nummer 333 bezochten we Huize De Hollandsche Daalder, bewoond door psycholoog Wim Zwanikken en echtgenote. Zwanikken gaf ons een mooi overzicht van de geschiedenis van het pand, voor het eerst beschreven in 1526. Toen het domein van houtkopers en kistenmakers. Later werd het huis vooral bekend vanwege de beroemde bewoonster Ida Boudier Bakker, die er woonde van 1928 tot 1968.

Hoogtepunt van dit bezoek: de authentieke houten keuken met vuurplaats.

Gastheerschap-vriend René Sanders leidde ons met trots door zijn huis De Drie Schabellen aan de Oudegracht 267. Hij begon zijn rondleiding in de achtertuin omdat daar de vierkante woontoren staat uit de 14e eeuw, de kern van het stadskasteel, dat De Drie Schabellen oorspronkelijk was voordat later een nieuw voorhuis werd aangebouwd.

Rond het stadskasteel waren kleine woningen aangebouwd, gezinswoningen voor de scheepsmakers, die daar werkten. En één van die eenvoudige woningen, weet René Sanders, was het èchte geboortehuis van Adriaan Florisz. Beyens ofwel de enige Nederlandse Paus, die we ooit hadden, Adrianus VI.

Tot slot, het laatste hoogtepunt van deze middag was de afsluitende borrel in de Regentenkamer van het Bartholomeus Gasthuis, waar we te gast waren van de Vrienden van het Bartholomeus Gasthuis. De uitnodiging om lid te worden van deze vriendenvereniging geldt nog steeds.