Bijeenkomst 10 maart 2024

We verzamelden ons bij het beeld De Baliekluiver op de Gaardbrug voor een  programma rondom de Lijnmarkt. De opkomst was groot, meer dan 100 vrienden.

Allereerst Lijnmarkt 40: een winkelpand van rondom 1900; sinds 1967 een rijksmonument. Nu brillenzaak Optical Art. John Linnenbank,de eigenaar vertelde over het gebouw, maar ook over de vele verzamelingen en curiositeiten in zijn winkel.

Ietsje verderop Lijnmarkt 19. Ad Sanders gaf ons uitleg over de historie van de Lijnmarkt en de bouw van zijn appartement op de eerste verdieping. Daarna kregen we het prachtige uitzicht te zien vanaf zijn dakterras en konden we ook nog naar de grote kelder, die onder de Lijnmarkt doorloopt tot aan de Oudegracht.

Visschersplein 64. Dit huis was echt een verrassing. Over een inpandige parkeerplaats, kwam je via een lange gang en trap bij een gigantisch appartement, dat helemaal doorliep tot aan de Lijnmarkt 23/25. Geraud Dautzenberg gaf ons aan de hand van een powerpoint een uitgebreide uitleg over de historie van dit pand uit de Middeleeuwen.

Tot slot: Huis Visscherssteeg Utrecht, vanouds nummers 13 en 11,nu samengevoegd tot één woning. Het is een middeleeuws “complex” huis, bestaande uit een voor en achterhuis met twee bouwlagen en een kap. Maria “t Hart vertelde ons over het langdurige herstel van het huis, waarna we een kijkje konden nemen in de vele vertrekken en de mooie tuin.

De borrel was bij Societeit de Vereeniging.