Op zondag 10 december maakten we een uitstapje naar Utrecht Oost, vanouds de omgeving van doctoren, notarissen en bestuurders. Vier monumentale locaties stonden op het programma.
Emmalaan 15, Rijksmonumentaal woonhuis (1898)
Hendrik Struik, bewoner van dit prachtige pand, vertelde over de geschiedenis van deze groep woonhuizen aan de Emmalaan nrs 1 t/m 19 met verspringende gevels, die naar een ontwerp van P.J. Houtzagers voor Stichting Woonhuizen van Levensverzekeringmaatschappij “De Utrecht” werden gebouwd op het landgoed Hoogeland. Het huis behoort samen met Ramstraat 2-16 en de door R. Rijksen ontworpen woningen aan de Emmalaan 21-41 tot de parkaanleg aan van J. Loran. De huizen kregen een rijke interieurafwerking.
Oudwijk 37
Heel bijzonder was ons bezoek aan het rijksmonumentale woonhuis aan Oudwijk 37. Hetis het woonhuis van de oud-commissaris van de koningin van Utrecht, Jhr. Pieter Beelaerts van Blokland(periode 1985-1998), hij is in 2021 overleden.
Wij werden ontvangen door mevrouw Beelaerts van Blokland, Jorik (voorzitter) gaf nadere toelichting op het pand dat in 1928 gebouwd is in Amsterdamse Schoolstijl naar ontwerp van architect A. Kool. Het pand is gelegen op de afgeronde straathoek en georiënteerd op het Wilhelminapark.
EXbunker, Wilhelminapark 24A
Deze dag bood ook een kans om de opvallende bunker in het Wilhelminapark te bezoeken. Het is een bomvrije commandobunker, gebouwd in 1943 door de Duitse bezettingsmacht. Een korte video toonde beelden van het Wilhelminapark en de nabij gelegen Maliebaan, bestuurlijk centrum van waaruit de Duitse instanties opereerden. De bunker staat in een opvallende hoek in het park en is tegenwoordig in gebruik als expositieruimte De EXbunker. Tijdens ons bezoek was installatiewerk van Twan Lieuwe Löwenthal te bewonderen.
R.K. Begraafplaats St. Barbara en kapel, Prinsesselaan 2
St. Barbara (1875) en kapel (1880)
Onder leiding van Mascha van Damme, architectuurhistoricus en auteur van onder meer ’Waarheid, goedheid, schoonheid, de Utrechtse neogotiek, Alfred Tepe en het St. Bernulphusgilde’ kregen we een korte rondleiding over de begraafplaats met een bezoek aan de kapel.
De indeling van de rijksmonumentale begraafplaats met toegangsbrug, directeurswoning, het lijken- en barenhuis en de kapel in neogotische stijl is een ontwerp van architect Alfred Tepe, een van de belangrijkste architecten van de neogotiek in Nederland.
De middag werd afgesloten met een gezellige borrel in restaurant Donders aan de F.C. Donderstraat, hoek Biltstraat.