Bijeenkomst 09 oktober 2022

Op de zonnige najaarsmiddag van 9 oktober kwamen ongeveer 80 vrienden op de Vollersbrug bijeen voor een programma in dit historische gedeelte van Utrecht.

Op het programma stonden:

Allereerst: Oudegracht 345. In 1920 als katholieke kleuterschool gebouwd door de Utrechtse Stadsarchitect Van Schaijk, in opdracht van het Aartsbisdom Utrecht. Nadat de kleuterschool gesloten werd vanwege het te kleine aantal kleuters, namen in maart 1984  2 stellen hun intrek in het gebouw en verbouwden het tot twee appartementen. De twee appartementen kregen ieder hun eigen ingang. Het appartement op nr 345 is 230 m2 groot,  op een perceel van 163 m2. Het heeft een prachtige binnentuin.

Vervolgens: Rondpoort 1, waar Robert van den Hout in 1999 een gat aan de Twijnstraat aan de Werf vulde met een bouwwerk dat met z’n moderne vormen en materialen iets toevoegt aan de historische omgeving. Op de kleine kavel stapelde de architect vier woonruimtes als blokken bovenop elkaar. Het vierkante grondvlak ligt iets gedraaid ten opzichte van de gracht en de rooilijn. Door de derde bouwlaag — de woonkamer met keuken — iets naar buiten toe te draaien, herstelde de architect de lijn met het water en de andere gevels. Tegelijkertijd werd zo het uitzicht vanuit de woonkamer over de Oudegracht veel weidser, zodat zelfs de Domtoren zichtbaar is.

Verder: Oudegracht 401CM en 401CN: Twee appartementen op de bovenste verdieping van de voormalige St. Martinuskerk, in 1989 omgebouwd tot een appartementencomplex. De appartementen zijn gerealiseerd na een grote renovatie waarbij de kerk is omgebouwd en heringericht. De omgeving is gekenmerkt door haar vele groen en natuur, zo is de Singel  aan de ene zijde van het pand en de Oudegracht aan de andere zijde. De architect ervan, Dolf de Maar, hield daarbij zijn verhaal over de verbouwing van deze Martinuskerk.

De borrel was tenslotte in de kazematten op Sterrenburg 1: De 16de-eeuwse kazematten worden gebruikt als oranjerie, waar onder meer diverse citrusbomen en manshoge Brugmansia’s overwinteren en vele andere planten in houten kuipen en terracotta bloempotten.