Gelukkig was het droog en zonnig, toen we ons verzamelden op de Jacobibrug.
Allereerst gingen we naar de Augustinuskerk, in 1839-1840 als eerste grote katholieke kerk gebouwd in Utrecht sinds het herstel van de godsdienstvrijheid.
In 2016 werd het gebouw gesloten door de brandweer nadat een brokstuk uit het gewelf naar beneden was gekomen. Een grote restauratie volgde, waarbij de oorspronkelijke kleuren van het hoogaltaar werden teruggebracht en het fresco en het gewelf werden hersteld. Daarna kon de kerk met Advent 2023 weer voor de eredienst worden gebruikt. We waren allemaal overweldigd door de grootte van de kerk.
Vervolgens naar de Jacobikerk voor een middeleeuws uurwerk, dat 14 meter boven de grond in de toren hing, maar in de 16e eeuw tijdens de grote storm naar beneden viel. De klok is honderden jaren kapot geweest, opgeslagen in kisten. Door een commissie van het klokkenluidersgilde is het hersteld; er zitten duizenden manuren in. Bij het uurwerk, dat zich nu onderaan de toren van de kerk bevindt, heeft Theo Poort (ėėn van die commissieleden), ons verteld over dit herstel.
Daarna naar het Volksbuurtmuseum aan de Waterstraat 27. Dit museum heeft een grote collectie objecten en foto’s over de geschiedenis van de bekende Utrechtse volksbuurt Wijk C. Het museum is na een grondige vernieuwing sinds december weer open.
Tenslotte gingen we naar het politiebureau op het Paardenveld, waar we uitleg kregen van onze wijkagent Willem hoe het gesteld is met de veiligheid in de Binnenstad en zijn rol daarbij.
Natuurlijk sloten we af met een gezellige borrel, ditmaal in de binnentuin tussen de Bergstraat en de Willemstraat, waar Ad ook de gastvrouwen en -heren bedankte.