5e Lustrum G&C 1 juni 2024

Een mooi diner en vrolijkheid op historische grond.

Zaterdag 1 juni 2024 was de dag voor een extra activiteit van Gastheerschap en Cultuur: het traditionele lustrumfeest. Dit keer was Fort bij Rijnauwen bij Amelisweerd de historische grond voor een vrolijk feest en een mooi diner in de verschillende ruimtes van het fort.

Ter introductie stonden boswachter Erwin Fisée en vier top-gidsen van Staatsbosbeheer (beheerder van het uitgestrekte natuurgebied rond het fort) klaar voor een rondleiding. De excursie spitste zich toe op de vleermuis. Rijnauwen is namelijk de vaste plek voor een unieke vleermuizenkolonie met verschillende bijzondere soorten. Maar wat op de 140 Gastheerschap-vrienden de meeste indruk maakte was de bijzondere trap in het reduit, een zelfstandig verdedigbaar gebouw binnen het fort, waar de manschappen in het fort bij een aanval hun allerlaatste verdedigingslinie kunnen optrekken.

Als bijzonder souvenir van dit feest hebben alle aanwezigen een mooie groepsfoto overgehouden aan het feest. Het was voor fotograaf Luuk Huiskes een spannende uitdaging of hij de 140 vrienden zò op de foto wist te krijgen, dat iedereen ook kon laten zien dat’e aanwezig was. Dat is gelukt!

Zoals de meeste vrienden van Gastheerschap het graag hebben: een jubileum is alleen compleet met een feestelijk diner. Reizend restaurant De Maaltuin was onze gastheer. Zij zoeken historische plekken rond Utrecht, bij voorbeeld de kassen bij Soestdijk, de oude vliegbasis Soesterberg, het vroegere Pieter Baan Centrum en ook Fort bij Rijnauwen, strijken daar neer met een mobiele keuken en een  complete restaurant-inrichting en serveren er goede wijnen en een mooi gekookt vijf gangen diner. Getuige de vele complimenten achteraf en lieve bedankmailtjes was het een schot in de roos.

Tijdens het lustrum beleefde de voorzitter zijn ‘finest moments’ als charmante ceremoniemeester. Jorik kondigde aan “ergens dit jaar” af te treden als voorzitter. Daarmee komt en eind aan de feitelijke band tussen Gastheerschap en Cultuur en zijn familie.

Het was Jorik’s moeder Tineke van de Wal, die in 1999 de vriendenclub oprichtte. Zij was ook de eerste voorzitter. De laatste acht jaar, tot 2024, vervult zoon Jorik deze functie en die persoonlijke band is goed te merken. Geregeld herinnert hij andere bestuursleden aan de oorspronkelijke doelstellingen van Gastheerschap en Cultuur. Bijvoorbeeld dat er een bestuur is, dat het voortouw neemt maar dat eigen inbreng van de vrienden en zelfwerkzaamheid ook belangrijk zijn bij de  activiteiten.

In zijn feestrede kon Jorik citeren uit oude stukken, die hij vond in het familie archief.

Bijvoorbeeld dit citaat uit 2001: ”We nodigen u in maart uit voor een verrassend concert van een jong talent: Janine Jansen. Ze speelt op viool stukken van Bach en Scarlatti. Haar vader, die we kennen als Domorgelspeler, zal haar begeleiden”.

En nog een mooie anekdote: in de beginjaren werd het programma eens per paar maanden geprint en rondgebracht. Eén van de bestuursleden bracht dan op de fiets persoonlijk de – toen nog – 125 nieuwsbrieven aan de deur. 

Eén van de jubileumgasten voelde direct het gemis als Jorik straks geen voorzitter meer is, een breuk in de periode van de dynastie. “Kan jouw oudste zoon niet de nieuwe voorzitter worden?” Maar om hem, met zijn twintig jaar, nu al zulke grote schoenen te laten vullen, dat vond Jorik geen goed idee.