Op deze pagina ziet u een selectie van onze bijeenkomsten van de afgelopen tijd. Woont u in het Museumkwartier en wilt u Vriend worden? Kijk dan op onze Contact pagina.

Bijeenkomst 12 november 2023

Zondag 12 november bezochten we wederom een aantal panden langs de Oudegracht. We verzamelden ons op de Vollersbrug en wandelden eerst naar Oudegracht 341, waar sinds kort een lijstenmakerij gevestigd is in een historisch pand (waar tevens in de Toonkamer van Akke Schutte prachtige kunst te bewonderen is). Eelke en Suus gaven een enthousiaste uitleg over hoe ze te werk gingen bij het inlijsten van de kunstwerken.

Vervolgens liepen we naar Twijnstraat aan de Werf 7, waar Jan en Annemieke aan de hand van oude beelden een interessant verhaal vertelden over de geschiedenis van Twijnstraat aan de Werf en met name ook hun huis. We kregen vervolgens een rondleiding door het huis zelf.

Daarna gingen we naar Oudegracht 369J, een deel van het gebouw ‘de Boog’.

Stoombierbrouwerij De Boog stamt uit de zestiende eeuw. Het water van de Oudegracht werd gebruikt voor het brouwproces en was tegelijkertijd de transportweg. In 1897 sloot De Boog haar deuren. Na 1897 kwam in het brouwhuis onder aan de Oudegracht achtereenvolgens een sigarenfabriek en een drankhandel. Jarenlang was het een opslagruimte tot het in de jaren 1980 door een brand getroffen werd.

In 1989 is het brouwhuis gerestaureerd. De nieuwe bestemming werden twee atelierwoningen en een groepswoning met vijf eenheden. Ook de vier kelders zijn hersteld en waterdicht gemaakt. Yves de Ryck, wonende op Oudegracht 369J, is zelf geboren op een bierbrouwerij en gaf ons uitleg over het proces van bier brouwen. Overal in de woning lagen ook voorwerpen, die te maken hebben met het brouwen van bier, zodat het leek of we in een museum terecht waren gekomen.

Tenslotte gingen we naar Oudegracht 369h, een ander appartement in de Boog. Hier gaf Robert van Hout, de architect, die verantwoordelijk was voor het herstel van de Boog, een uitleg over hoe dat in zijn werk was gegaan. De bewoners van dit eveneens zeer grote appartement lieten vervolgens zien hoe zij woonden!

Na afloop zoals altijd een gezellige borrel. dit keer bij De Stichtse Taverne in de Twijnstraat.

Bijeenkomst 8 okt 2023

Hernieuwde kennismaking met Universiteitsmuseum.

“Een museum voor nieuwsgierige mensen” is het nieuwe devies van het Universiteits Museum Utrecht (UMU). Amper een maand na de heropening van het museum kregen de vrienden van Gastheerschap en Cultuur op zondag 8 oktober 2023 gelegenheid opnieuw kennis te maken met het UMU.

Ruim vier jaar was het gebouw gesloten voor een flinke verbouwing. De entreehal is een stuk groter geworden om ruimte te maken voor het gestaag groeiende aantal bezoekers. En bouwkundig is er veel gedaan aan verduurzaming van het pand.

Om de bezoekers een helder idee te geven van wat de wetenschap te bieden heeft aan de samenleving beschikt het museum over een mooie collectie historische zaken, zoals een antieke hart/longmachine. Toentertijd een ongelooflijke doorbraak in de medische zorg. Trots van het museum is de eerste versie van een microscoop, die Antoni van Leeuwenhoek ooit maakte. Een kleinood, waarvan je je de waarde pas echt realiseert door de enthousiaste uitleg van een begeleider van het museum.

Een ander hoogtepunt in het UMU is de Blaschka collectie. Een verzameling oogverblindend mooi glaswerk uit Bohemen, gemaakt door de glasblazers, vader en zoon Blaschka. Voor onderwijs- en wetenschapsdoeleinden maakten zij kopieën van bijvoorbeeld kwallen, zeesterren en slakken. Dieren, die grotendeels bestaan uit zacht weefsel en dus niet lang bewaard kunnen worden, ook niet op sterk water. Conservator Paul Lambers gaf een meeslepend verhaal over het ontstaan en de betekenis van de Blaschka collectie.

Door zijn enthousiasme was hij de verpersoonlijking van het plezier, dat je kunt hebben aan geschiedenis en wetenschap. En de kans die het geeft om wat los te komen van de dagelijkse sores. Wat dat betreft speelde de nieuwe directeur, Femke den Boer, ook een mooie rol tijdens de excursie. Zij verwelkomde de vrienden van G&C met een glasheldere presentatie over de maatschappelijke taak, die de Universiteit Utrecht ook wil vervullen en de functie, die het UMU daarbij heeft.

Getuige de enthousiaste, positieve reacties bij de borrel na afloop gaat het helemaal goed met de nieuwe UMU, een vernieuwde parel in het Museumkwartier.

Bijeenkomst 10 september 2023

We gingen dit keer naar het Griftpark, dat is gelegen tussen de Vogelenbuurt, Tuinwijk en Wittevrouwen, op de plek waar sinds 1860 de Gemeentelijke Gasfabriek stond, en sinds 1876 de Vaalt was. In 1960 werd de gasfabriek gesloten en gesloopt. Door omwonenden werd gepleit voor de aanleg van een park.

Klaas Stuive, een vroegere omwonende vertelde ons iets over deze geschiedenis.

Amin van het  jongerenwerk-Jou-Utrecht vertelde ons naast de gamebox bij de skatebaan, die grote populariteit geniet, hoe zij in contact treden met de vele jongeren, die daar skaten en rondhangen.

Ronald van Elk vertelde ons zeer enthousiast over de beplanting in het park.

Tenslotte gaf Ad Sanders ons een uitleg over het monument van het slavernijverleden, dat kort geleden in het Griftpark is geplaatst.

Na afloop was er een gezellige borrel bij de Stadsboerderij. Ondanks de warmte was het een bijzonder middag.

Bijeenkomst 9 juli 2013

Weer een keer een van de geliefdste bijeenkomsten – Walking Dinner.
De bijeenkomst op de Brigittenbrug viel uit vanwege een hoosbui en iedereen kreeg per telefoon te horen waar hij naartoe moest voor het voorgerecht. Daarna kwam je hier en daar iemand tegen die naar het hoofdgerecht of het nagerecht fietste of liep.
Het weer was weer droog en menigte hebben in de tuin of op het balkon gedineerd.
Het was allemaal heel lekker en zag er ook nog mooi uit.

Om 21:15 uur kwam iedereen bijeen voor koffie en thee op de werf van de Nieuwegracht. Weer eens een geslaagde bijeenkomst. En letterlijk gastheerschap puur natuur!

Bijeenkomst 11 juni 2023

Op zondag 11 juni gingen wij weer eens gluren bij de buren. De eigenaren van twee huizen op de Nieuwegracht – dat ooit één huis was en waar de  van directeur woonde van de glas-in-lood fabriek aan de achterzijde – lieten ons hun huizen zien. Zij vertelden over de geschiedenis van de huizen en over hun huidige leven in deze monumenten.

En hoewel wij als Gastheerschap en Cultuur al meerdere keren in een van de appartementen van het Servaasbolwerk waren geweest, was dit derde huis ook weer voor velen een verrassing. Wij sloten af met een borrel bij een vierde huis boven de daken van Utrecht.

Bijeenkomst 15 april 2023

Gastheerschap op een zaterdag? en om 13.00 uur? Dat kan alleen maar als er iets heel bijzonders is. In dit geval het bezoek van de toren van de RABO bank; de verrekijker; de hoge toren die we allemaal vanuit onze wijk en vanuit onze woning kunnen zien. We gaan er vandaag op bezoek; een wens die we al vele jaren hebben. We worden ontvangen en direct doorgeleid naar de 25e etage.

We gaan met een lift die een snelheid bereikt die we niet vaak meemaken. Als we op de etage zijn kunnen we naar buiten kijken en op zoek gaan naar ons huis, ons dak.

We zien in de periode dat we in de toren zijn: de historie van de bank,

de kunstcollectie van de RABO bank, de techniek van het gebouw en de manier waarop er in het gebouw wordt gewerkt.

Natuurlijk drinken we na deze uitgebreide rondleiding een borrel met elkaar! Een bijzondere middag!

Bijeenkomst 12 februari 2023

Zondag 12 februari kwamen er 80 vrienden op de Pausdam bijeen om weer eens een programma in het historische gedeelte te beleven. Er waren 3 huizen en een kerk die zich openstelden voor Gastheerschap en cultuur. 

Het eerste huis was gebouwd op de grond van het Jeruzalemklooster dat in 1632 werd gesloopt. De nieuwe eigenaar heeft het huis met veel kunde en liefde en hulp van een ervaren architect in oude stijl met een duidelijk modern tintje gerestaureerd. Er waren veel trappen te dalen en stijgen en de vrienden mochten overal naar binnen kijken.

Het tweede huis herbergde vroeger een tijdlang de ridders van de Duitse Orde. Wij hoorden het verhaal van deze orde en hoe zij uiteindelijk weer in hun oud gebouw op de Springweg teruggekeerd zijn en nog steeds hun geld uitdelen aan behoeftigen. Tijdens de restauratie van het gebouw achter de Hofpoort werd wederom met veel liefde voor het gebouw en door hergebruik van oud materiaal een energiezuinig woning geschapen. De vrouw des huizes is kunstenares en heeft met delen van het oude bouwmateriaal kunst gemaakt die wij mochten bezichtigen en erover uitgelegd kregen.

Ook het derde huis was met veel liefde in een nieuw thuis verbouwd. Het is in het 17de eeuw als rijtjeshuis gebouwd en in de jaren 60 helemaal gerestaureerd waarbij veel originele delen gesloopt maar wel in oude stijl weer opgebouwd werd; dus wat is echt oud en wat nieuw? Ook hier hebben de nieuwe bewoners ons een mooi mix van oud en nieuw laten zien

In de Pieterskerk werden wij van twee gidsen rondgeleid. Naast het verhaal over het ontstaan van de kerk in 1040 kregen wij uitleg over de zeldzame reliëfs uit de 11de eeuw voor het koor, de renovatie van het orgel en een kijk in de crypte waar nog de stenen kist van de bisschop staat die de kerk liet bouwen. Ook is er een columbarium – een begraafplaats voor urnen – te bezichtigen.

Aansluitend vond de borrel plaats in de kerk met lekkere hapjes en drankjes en gezellig napraten.

Informatie over de eerste twee huizen zijn in het forum te vinden.

Bijeenkomst 15 januari 2023

Tweeduizenddrieëntwintig is begonnen: ook voor Gastheerschap en Cultuur. Op 15 janauri was onze jaarlijkse nieuwjaarsbijeenkomst in de schitterende Leeuwenbergh. Vanzelfsprekend met een inspirerende toespraak van voorzitter Jorik die zag dat G&C na de coronajaren weer heel goed van start was gegaan met leuke en goed bezochte bijeenkomsten. Jan Bots vertelde over het 100 jarig bestaan van Oud Utrecht en nam ons mee door de activiteiten van de vereniging door de jaren heen. Na een geweldig muziekstuk van een bijzonder spelende harpiste was het tijd voor de borrel die geanimeerd en langdurig was. Met meer dan 180 vrienden een fijne bijeenkomst!

Bijeenkomst 11 december 2022

De laatste bijeenkomst van het jaar 2022 is weer eens de ‘grabbelton’. Vijfteen vrienden stellen hun huis open om drie keer kleine groepen te ontvangen. Het is een prettige gelegenheid om elkaar beter te leren kennen. Een kort levensverhaal, een rondje door het huis, alles kon en mocht. Na afloop kwamen gastvrouwen/-heren en gasten bij elkaar op Nieuwegracht 201 voor een gezellige borrel. Er waren geluiden dat dit soort bijeenkomst rustig twee keer in het jaar mocht plaats vinden……

Bijeenkomst 13 november 2022

Op zondag 13 november j.l. waren we te gast bij BPD (Bouwfonds Gebiedsontwikkeling) voor een  kennismaking met de eerste contouren van het stadsuitbreidingsplan Merwedekanaalgebied. Het gebied is een oud industrieterrein en strekt zich uit van de Kanaalweg (langs het Merwedekanaal), de Doctor M.A. Tellegenlaan (zuidkant Jaarbeursterrein/Villa Jongerius), langs de Overste Den Oudenlaan/Europalaan tot aan het Europaplein (bij City Campus MAX). Ter hoogte van Villa Jongerius zijn de eerste huizenblokken klaar. Dit is bouwfase 1 (van de vele die nog volgen) en heeft de naam De Nieuwe Defensie (omdat hier vroeger een kazerne stond). De Nieuwe Defensie is een project van BPD, Bouwfonds Gebiedsontwikkeling. 

De Nieuwe Defensie (bron: utrecht.nl)

De meeste Vrienden kwamen deze middag per fiets naar Kanaal30, de verzamelplek en tevens bedrijvencentrum. We hadden bijzonder mazzel met het weer, het was zonnig en niet koud. De belangstelling voor deze  bijeenkomst buiten de binnenstad was groot,  we schatten het totaal aantal op ruim 80 deelnemers.   

Senior Ontwikkelingsmanager Eveline Keizer en Gebiedsontwikkelaar Marco Teuns van BPD waren  onze gastvrouw/heer. Eveline gaf een algemene inleiding voor het gehele gezelschap waarna  de groep in tweeën werd gesplitst.  Groep 1 ging met Eveline mee naar De Nieuwe Defensie alwaar zij uitleg gaf over deze nieuwe wijk:  het gaat om super energiezuinige woningen  (A++) met zonnepanelen, vloerverwarming enz., vanwege het milieu met ook wateropvangbakken in het dak. Tussen de huizenblokken komen gemeenschappelijke tuinen en op het dak van twee huizenblokken komt een groene ‘skywalk’.  Er wordt gebouwd voor een gevarieerde bewonersgroep (klein deel sociale woningbouw, verder koopwoningen gezinswoningen, woon/werk-huizen en appartementen).

Maquette Merwedekanaalgebied

Groep 2 bleef in Kanaal30 en kreeg uitleg van Marco over het totale ontwikkelingsplan Merwedekanaalgebied met de vele bouwfases, die nog zullen volgen tot het hele terrein tot aan City Camus MAX is volgebouwd. Tot slot kon de maquette bekeken worden.

Rond 16.00 uur wisselden de groepen.  Omstreeks 17.00 uur verplaatste het gezelschap zich naar restaurant Karma Kebab aan de Kanaalweg, waar de middag onder het genot van een drankje werd afgesloten.