Op deze pagina ziet u een selectie van onze bijeenkomsten van de afgelopen tijd. Woont u in het Museumkwartier en wilt u Vriend worden? Kijk dan op onze Contact pagina.

Bijeenkomst 10 maart 2024

We verzamelden ons bij het beeld De Baliekluiver op de Gaardbrug voor een  programma rondom de Lijnmarkt. De opkomst was groot, meer dan 100 vrienden.

Allereerst Lijnmarkt 40: een winkelpand van rondom 1900; sinds 1967 een rijksmonument. Nu brillenzaak Optical Art. John Linnenbank,de eigenaar vertelde over het gebouw, maar ook over de vele verzamelingen en curiositeiten in zijn winkel.

Ietsje verderop Lijnmarkt 19. Ad Sanders gaf ons uitleg over de historie van de Lijnmarkt en de bouw van zijn appartement op de eerste verdieping. Daarna kregen we het prachtige uitzicht te zien vanaf zijn dakterras en konden we ook nog naar de grote kelder, die onder de Lijnmarkt doorloopt tot aan de Oudegracht.

Visschersplein 64. Dit huis was echt een verrassing. Over een inpandige parkeerplaats, kwam je via een lange gang en trap bij een gigantisch appartement, dat helemaal doorliep tot aan de Lijnmarkt 23/25. Geraud Dautzenberg gaf ons aan de hand van een powerpoint een uitgebreide uitleg over de historie van dit pand uit de Middeleeuwen.

Tot slot: Huis Visscherssteeg Utrecht, vanouds nummers 13 en 11,nu samengevoegd tot één woning. Het is een middeleeuws “complex” huis, bestaande uit een voor en achterhuis met twee bouwlagen en een kap. Maria “t Hart vertelde ons over het langdurige herstel van het huis, waarna we een kijkje konden nemen in de vele vertrekken en de mooie tuin.

De borrel was bij Societeit de Vereeniging.

Bijeenkomst 11 februari 2024

Creatief rond de Maliebaan

Op zondag 11 februari 2024 bezochten rond de 100 vrienden de bijeenkomst op de Maliebaan.

De Maliebaan – ooit aangelegd als speelveld voor het Maliespel waarmee de Universiteit meer studenten naar Utrecht wilde trekken – behoort nu tot een van de mooiste lanen van Utrecht met veel kantoren en enkele woonhuizen.

We bezoeken het Maliehuis. Een van de eerste panden (1637) aan de ‘baan’. Het gebouw deed vroeger dienst als een simpele herberg en clubhuis voor de spelers van het Maliespel. Vanaf de 18e eeuw heeft het gebouw dienst gedaan als herensociëteit, woonhuis, kantoor, school, showroom, bank en museum. Het pand werd geleidelijk verdubbeld en de buitengevels diverse malen ingrijpend aangepast. Tegenwoordig doet het dienst als kantoorpand van Digital Branding Bureau Born05. Sarah praat ons bij over deze nieuwe wereld en leidt ons rond in het ingrijpend gemoderniseerde creatief bureau.

Aansluitend bezoeken we Maliebaan 7, een woonhuis van de familie Conijn. Een volledig gerestaureerd pand met raampartijen in de Tutor-stijl. De gastheer geeft een presentatie over onder andere de verdedigingswerken die stonden op de plek waar nu het spoorwegmuseum is gehuisvest.

Een verrassing vinden we op de 1e Korte Baanstraat 7. Op deze doodlopende weg vinden we Sprengers Interieur Architecten. Eigenaar Thomas leidt ons rond in dit oude Koetshuis dat volledig met oude bouwmaterialen is verbouwd door architect Rolf Bruggink. Fascinerend en creatief.

We eindigen bij een van onze vertrouwde vrienden op Villa Lievendaal aan het Lepelenburgpark. Vanaf deze plek overzien we de prachtige singel èn het Lepelenburg èn de Maliebaan.. Je raakt niet uitgekeken.

De borrel is in de keuken op Maliebaan 7, de tuindeuren staan open en de lente lacht ons al  toe. Dank aan alle gastheren en -dames voor deze mooie dag!

Bijeenkomst 14 januari 2024

Zondag 14 januari was de datum waarop we de jaarlijkse grabbelton voor de vrienden van Gastheerschap en Cultuur organiseerden. Zo’n 80 binnenstadbewoners verzamelden zich op de Brigittebrug om drie adressen in ontvangst te nemen voor een bezoekje. Zo liepen tussen drie en vijf uur die middag allerlei groepjes door de stad met een plattegrond op zoek naar verrassende adressen.

De gastheren en gastvrouwen hadden de ruimte om zelf invulling te geven aan het bezoek van de gasten met koffie, thee en lekkers natuurlijk, maar ook met de manier van kennismaken. Een rondje met “waar heb je allemaal gewoond in je leven?” of “wat is vanaf 1 januari het leukste dat je is overkomen?” Het leverde bijzondere momenten op waarover nagepraat werd bij de borrel bij Ernst en Joyce. Een mooie middag!

Bijeenkomst 10 december 2023

Op zondag 10 december maakten we een uitstapje naar Utrecht Oost, vanouds de omgeving van doctoren, notarissen en bestuurders. Vier monumentale locaties stonden op het programma.   

Emmalaan 15, Rijksmonumentaal woonhuis (1898)
Hendrik Struik, bewoner van dit prachtige pand, vertelde over de geschiedenis van deze groep woonhuizen aan de Emmalaan nrs 1 t/m 19 met verspringende gevels, die naar een ontwerp van P.J. Houtzagers voor Stichting Woonhuizen van Levensverzekeringmaatschappij “De Utrecht” werden gebouwd op het landgoed Hoogeland. Het huis behoort samen met Ramstraat 2-16 en de door R. Rijksen ontworpen woningen aan de Emmalaan 21-41 tot de parkaanleg aan van J. Loran. De huizen kregen een rijke interieurafwerking.

Oudwijk 37
Heel bijzonder was ons bezoek aan het rijksmonumentale woonhuis aan Oudwijk 37. Hetis het woonhuis van de oud-commissaris van de koningin van Utrecht, Jhr. Pieter Beelaerts van Blokland(periode 1985-1998), hij is in 2021 overleden.
Wij werden ontvangen door mevrouw Beelaerts van Blokland, Jorik (voorzitter) gaf nadere toelichting op het  pand dat in 1928 gebouwd is in Amsterdamse Schoolstijl naar ontwerp van architect A. Kool. Het pand is gelegen op de afgeronde straathoek en georiënteerd op het Wilhelminapark.

EXbunker, Wilhelminapark 24A
Deze dag bood ook een kans om de opvallende bunker in het Wilhelminapark te bezoeken. Het is een bomvrije commandobunker, gebouwd in 1943 door de Duitse bezettingsmacht. Een korte video toonde beelden van het Wilhelminapark en de nabij gelegen Maliebaan, bestuurlijk centrum van waaruit de Duitse instanties opereerden. De bunker staat in een opvallende hoek in het park en is tegenwoordig in gebruik als expositieruimte De EXbunker. Tijdens ons bezoek was installatiewerk van  Twan Lieuwe Löwenthal te bewonderen.

R.K. Begraafplaats St. Barbara en kapel, Prinsesselaan 2
St. Barbara (1875) en kapel (1880)
Onder leiding van Mascha van Damme, architectuurhistoricus en auteur van onder meer ’Waarheid, goedheid, schoonheid, de Utrechtse neogotiek, Alfred Tepe en het St. Bernulphusgilde’ kregen we een korte rondleiding over de begraafplaats met een bezoek aan de kapel.
De indeling van de rijksmonumentale begraafplaats met toegangsbrug, directeurswoning, het lijken- en barenhuis en de kapel in neogotische stijl is een ontwerp van architect Alfred Tepe, een van de belangrijkste architecten van de neogotiek in Nederland.  


De middag werd afgesloten met een gezellige borrel in restaurant Donders aan de F.C. Donderstraat, hoek Biltstraat.

Bijeenkomst 12 november 2023

Zondag 12 november bezochten we wederom een aantal panden langs de Oudegracht. We verzamelden ons op de Vollersbrug en wandelden eerst naar Oudegracht 341, waar sinds kort een lijstenmakerij gevestigd is in een historisch pand (waar tevens in de Toonkamer van Akke Schutte prachtige kunst te bewonderen is). Eelke en Suus gaven een enthousiaste uitleg over hoe ze te werk gingen bij het inlijsten van de kunstwerken.

Vervolgens liepen we naar Twijnstraat aan de Werf 7, waar Jan en Annemieke aan de hand van oude beelden een interessant verhaal vertelden over de geschiedenis van Twijnstraat aan de Werf en met name ook hun huis. We kregen vervolgens een rondleiding door het huis zelf.

Daarna gingen we naar Oudegracht 369J, een deel van het gebouw ‘de Boog’.

Stoombierbrouwerij De Boog stamt uit de zestiende eeuw. Het water van de Oudegracht werd gebruikt voor het brouwproces en was tegelijkertijd de transportweg. In 1897 sloot De Boog haar deuren. Na 1897 kwam in het brouwhuis onder aan de Oudegracht achtereenvolgens een sigarenfabriek en een drankhandel. Jarenlang was het een opslagruimte tot het in de jaren 1980 door een brand getroffen werd.

In 1989 is het brouwhuis gerestaureerd. De nieuwe bestemming werden twee atelierwoningen en een groepswoning met vijf eenheden. Ook de vier kelders zijn hersteld en waterdicht gemaakt. Yves de Ryck, wonende op Oudegracht 369J, is zelf geboren op een bierbrouwerij en gaf ons uitleg over het proces van bier brouwen. Overal in de woning lagen ook voorwerpen, die te maken hebben met het brouwen van bier, zodat het leek of we in een museum terecht waren gekomen.

Tenslotte gingen we naar Oudegracht 369h, een ander appartement in de Boog. Hier gaf Robert van Hout, de architect, die verantwoordelijk was voor het herstel van de Boog, een uitleg over hoe dat in zijn werk was gegaan. De bewoners van dit eveneens zeer grote appartement lieten vervolgens zien hoe zij woonden!

Na afloop zoals altijd een gezellige borrel. dit keer bij De Stichtse Taverne in de Twijnstraat.

Bijeenkomst 8 okt 2023

Hernieuwde kennismaking met Universiteitsmuseum.

“Een museum voor nieuwsgierige mensen” is het nieuwe devies van het Universiteits Museum Utrecht (UMU). Amper een maand na de heropening van het museum kregen de vrienden van Gastheerschap en Cultuur op zondag 8 oktober 2023 gelegenheid opnieuw kennis te maken met het UMU.

Ruim vier jaar was het gebouw gesloten voor een flinke verbouwing. De entreehal is een stuk groter geworden om ruimte te maken voor het gestaag groeiende aantal bezoekers. En bouwkundig is er veel gedaan aan verduurzaming van het pand.

Om de bezoekers een helder idee te geven van wat de wetenschap te bieden heeft aan de samenleving beschikt het museum over een mooie collectie historische zaken, zoals een antieke hart/longmachine. Toentertijd een ongelooflijke doorbraak in de medische zorg. Trots van het museum is de eerste versie van een microscoop, die Antoni van Leeuwenhoek ooit maakte. Een kleinood, waarvan je je de waarde pas echt realiseert door de enthousiaste uitleg van een begeleider van het museum.

Een ander hoogtepunt in het UMU is de Blaschka collectie. Een verzameling oogverblindend mooi glaswerk uit Bohemen, gemaakt door de glasblazers, vader en zoon Blaschka. Voor onderwijs- en wetenschapsdoeleinden maakten zij kopieën van bijvoorbeeld kwallen, zeesterren en slakken. Dieren, die grotendeels bestaan uit zacht weefsel en dus niet lang bewaard kunnen worden, ook niet op sterk water. Conservator Paul Lambers gaf een meeslepend verhaal over het ontstaan en de betekenis van de Blaschka collectie.

Door zijn enthousiasme was hij de verpersoonlijking van het plezier, dat je kunt hebben aan geschiedenis en wetenschap. En de kans die het geeft om wat los te komen van de dagelijkse sores. Wat dat betreft speelde de nieuwe directeur, Femke den Boer, ook een mooie rol tijdens de excursie. Zij verwelkomde de vrienden van G&C met een glasheldere presentatie over de maatschappelijke taak, die de Universiteit Utrecht ook wil vervullen en de functie, die het UMU daarbij heeft.

Getuige de enthousiaste, positieve reacties bij de borrel na afloop gaat het helemaal goed met de nieuwe UMU, een vernieuwde parel in het Museumkwartier.

Bijeenkomst 10 september 2023

We gingen dit keer naar het Griftpark, dat is gelegen tussen de Vogelenbuurt, Tuinwijk en Wittevrouwen, op de plek waar sinds 1860 de Gemeentelijke Gasfabriek stond, en sinds 1876 de Vaalt was. In 1960 werd de gasfabriek gesloten en gesloopt. Door omwonenden werd gepleit voor de aanleg van een park.

Klaas Stuive, een vroegere omwonende vertelde ons iets over deze geschiedenis.

Amin van het  jongerenwerk-Jou-Utrecht vertelde ons naast de gamebox bij de skatebaan, die grote populariteit geniet, hoe zij in contact treden met de vele jongeren, die daar skaten en rondhangen.

Ronald van Elk vertelde ons zeer enthousiast over de beplanting in het park.

Tenslotte gaf Ad Sanders ons een uitleg over het monument van het slavernijverleden, dat kort geleden in het Griftpark is geplaatst.

Na afloop was er een gezellige borrel bij de Stadsboerderij. Ondanks de warmte was het een bijzonder middag.

Bijeenkomst 9 juli 2023

Weer een keer een van de geliefdste bijeenkomsten – Walking Dinner.
De bijeenkomst op de Brigittenbrug viel uit vanwege een hoosbui en iedereen kreeg per telefoon te horen waar hij naartoe moest voor het voorgerecht. Daarna kwam je hier en daar iemand tegen die naar het hoofdgerecht of het nagerecht fietste of liep.
Het weer was weer droog en menigte hebben in de tuin of op het balkon gedineerd.
Het was allemaal heel lekker en zag er ook nog mooi uit.

Om 21:15 uur kwam iedereen bijeen voor koffie en thee op de werf van de Nieuwegracht. Weer eens een geslaagde bijeenkomst. En letterlijk gastheerschap puur natuur!

Bijeenkomst 11 juni 2023

Op zondag 11 juni gingen wij weer eens gluren bij de buren. De eigenaren van twee huizen op de Nieuwegracht – dat ooit één huis was en waar de  van directeur woonde van de glas-in-lood fabriek aan de achterzijde – lieten ons hun huizen zien. Zij vertelden over de geschiedenis van de huizen en over hun huidige leven in deze monumenten.

En hoewel wij als Gastheerschap en Cultuur al meerdere keren in een van de appartementen van het Servaasbolwerk waren geweest, was dit derde huis ook weer voor velen een verrassing. Wij sloten af met een borrel bij een vierde huis boven de daken van Utrecht.

Bijeenkomst 15 april 2023

Gastheerschap op een zaterdag? en om 13.00 uur? Dat kan alleen maar als er iets heel bijzonders is. In dit geval het bezoek van de toren van de RABO bank; de verrekijker; de hoge toren die we allemaal vanuit onze wijk en vanuit onze woning kunnen zien. We gaan er vandaag op bezoek; een wens die we al vele jaren hebben. We worden ontvangen en direct doorgeleid naar de 25e etage.

We gaan met een lift die een snelheid bereikt die we niet vaak meemaken. Als we op de etage zijn kunnen we naar buiten kijken en op zoek gaan naar ons huis, ons dak.

We zien in de periode dat we in de toren zijn: de historie van de bank,

de kunstcollectie van de RABO bank, de techniek van het gebouw en de manier waarop er in het gebouw wordt gewerkt.

Natuurlijk drinken we na deze uitgebreide rondleiding een borrel met elkaar! Een bijzondere middag!