Blog

05-07-2019

Lustrumfeest, mei 2019

Op zaterdag 11 mei 2019 zijn 168 vrienden naar het gebouw van De Munt aan de Leidseweg in Utrecht gekomen om met elkaar het vierde lustrum van Gastheerschap en Cultuur te vieren.
Het programma begon met een ontvangst met muziek verzorgd door pianist Fulco en zangeres Rebecca in de Eerste Slagruimte van De Munt. Na de opening heeft een gids van het voormalig geldmuseum eerst over de historie van De Munt op verschillende plaatsen in Utrecht verteld. Samen met twee andere gidsen hebben de gidsen de vrienden in groepjes rondgeleid door het fraaie gebouw. 
Na mooie toespraken van voorzitter Jorik van Bijlert en de Utrechtse wijkwethouder binnenstad Anke Klein volgde een drie gangen 'walking/sitting dinner'. De paarse goochelaar Quintus van Amstel verraste tijdens en na het diner velen met zijn kunsten.
Twee bestuursleden presenteerden hierna op grote schermen een pubquiz met 30 soms lastige weetvragen, die met veel aandacht werd gevolgd. De winnaars waren oud bestuursleden.
Vanaf 20.15 uur tot het einde van het feest om 23.00 uur werd er door een behoorlijke groep vrienden in het auditorium enthousiast gedanst op muziek van Richy Brown met zijn band.
Al met al hebben we met dit feest de succesvolle eerste twintig jaar van onze stichting met veel plezier gevierd.  

10-06-2019

Wonen en werken rondom de Dom

Het weer is zonnig en ondanks dat het de eerste Pinksterdag is, komen er rond 80 vrienden naar weer een evenement in de binnenstad.

De voordeur van het eerste pand leidt naar de Domplein, daarachter staan wij in een pand dat op de muren van een kloostergebouw uit de 12de eeuw staat. Wij mogen de kelder in en naar de buitenplaats, de opkamer in, tot onder de oude dakconstructie.  Een mooi pand op een schitterende plek.

Bij het tweede huis mogen wij de vruchten van 50 jaar renoveren, verbouwen en restaureren bewonderen. In de stijlkamer uit de 17de eeuw is de muur met oude goudbehang versierd en heeft de huisheer veel details uit deze tijd verzameld. De tweede kamer is ingericht in rococostijl met wederom prachtige behang en passend porselein. Via de rococotuin vertrekken wij naar het volgende pand.

In dit gebouw vlak bij de Pausdam mochten wij al een keer kijken toen het appartement nog in aanbouw was. Nu is het klaar en met veel smaak en liefde ingericht. Vanaf het dakterras kijken wij uit over de Domtoren en de daken eromheen. Het is hier zo mooi dat menigeen niet meer weg wil.

In ‘The Colour Kitchen’ aan de Oudegracht horen wij over het bijzondere concept hoe mensen met afstand tot de arbeidsmarkt een nieuwe kans krijgen. Meer dan 80% van de mensen in opleiding lukt het binnen een jaar met veel begeleiding als kok of gastvrouw/-heer verder door het leven te gaan. De begeleiding eindigt pas als iedereen een baan heeft en zich daar minstens een half jaar heeft gevestigd.

Afsluitend wordt zoals altijd nagepraat bij de borrel die wij bij de bijzondere gastvrouw/-heren van ‘The Colour Kitchen’ genieten.